Ecco Ripley - Pebbles Park and Faye Carr Park

Design Feature
Type of Project
Masterplan
State
Queensland
Location
Regional

Ecco Ripley is a 194-hectare master planned estate by Sekisui House Australia. It is located in the western corridor at Ripley, Ipswich. The latest precinct, ‘Lighthaven’, was completed in 2018 and focuses on health and wellbeing by providing approximately 10 hectares of public open space including Pebbles Park and Faye Carr Park, which form part of the premier recreation network within Ecco Ripley. 

Ecco Ripley aims to create true community living with a diversity of uses, residential types, and convenience all whilst nestled into existing environmental corridors and public open space. 

A premier recreation network

Lighthaven was developed through a partnership between Saunders Havill Group and Sekisui House Australia (SHA), and guided by a SHA brief requiring the implementation of the Ecco development principles of Environment, Community, Connectivity and Opportunity. The brief additionally noted the consideration of sustainability, site heritage, user interaction, health and wellbeing, family usability and adaptability. 

Both Pebbles Park and Faye Carr Park include a variety of play elements that allow different play movement, and the development of sensory, physical and social skills.
Both Pebbles Park and Faye Carr Park include a variety of play elements that allow different play movement, and the development of sensory, physical and social skills.

A rigorous coordination process was undertaken with Ipswich City Council to deliver a range of innovative design outcomes that considered park sizing, location and features including inclusive and sensory opportunities for the public. 

The provision of multiple courts, outdoor gym, wider connecting/running paths, sporting goals, cricket play encourage physical activity and interaction for all ages, throughout the site
The provision of multiple courts, outdoor gym, wider connecting/running paths, sporting goals, cricket play encourage physical activity and interaction for all ages, throughout the site

By prioritising the provision of good quality public open space, Lighthaven supports residents and visitors to Ecco Ripley to be physically active whilst staying within their community. This has benefits to community cohesion and social wellbeing, we well as physical activity levels. 

Pebbles Park

Pebbles Park was the first dog park for Ripley, and is complete with shelters, picnic setting, water fountains (inclusive of dog bowls) and additional bench seating. Providing areas that are suitable for dogs has been found to increase levels of physical activity in their owners. Located adjacent to the dog park is an active recreation node including a large turf kickabout and cricket play space. Furthermore, a circular path system creates site connectivity and opportunity for an impromptu running track that links the adjacent full-size basketball court and handball courts. Large green public open spaces are important to encourage physical activity, and has been considered in designing Lighthaven.

Two play nodes have additionally been provided - a primary node including a range of equipment, catering for multi-aged play and a ‘mega swing’. A shelter, picnic setting, bench seating, water fountain and hopscotch grid are also aligned with the play area. LED lighting is provided to the primary thoroughfare through the park, linking to future stages of Ecco Ripley, which in turn aims to create a larger connected path and exercise network. 

Faye Carr Park

Faye Carr Park pays respect to the contribution of 2017 NAIDOC Female Elder of the Year, Faye Carr. This park includes a multi-use plaza area for community gatherings, ball games and market stall/food vans during event days. The central park core aims to encourage sporting and user activity through provision of another largescale kickabout with sporting goal posts, a multi-use gaming court, half-netball court and full outdoor gym. The park also contains wide, curvilinear pathways which serve for both park connectivity and running circuits throughout. 

The northern section of the park offers a tertiary kickabout, a mini learn to ride track and a ‘snakes and ladders’ play area. Working with topography, the level change was incorporated into batter slides, climbing ropes and a larger snakes and ladder game - utilising gaming spinners to create a life-sized board game up and down the softfall batters. This area also transitions the park from recreational use to environmental and drainage outcomes in a clear and safe manner.

Project Team

  • Sekisui House Australia – Developer
  • Saunders Havill Group – Landscape Architecture and Environmental Management
  • Playscape Creations – Play Equipment
  • Interface Landscapes – Landscape Contractor
  • MPN Consulting – Civil Engineer
  • SEE Civil – Civil Contractor
  • Landpartners – Surveying and Town Planning

Project Cost

  • Pebbles Park - $800,000 
  • Faye Carr Park - $3.1 Million

You might also like