The Rise

Design Feature
Type of Project
Infrastructure
State
Western Australia
Location
Urban

The Rise is an award-winning example of a shared facility in Perth. The City of Bayswater committed to redeveloping the outdated Alma Venville Centre and providing state-of-the-art community facilities. The name, The Rise, is an acronym for Recreation, Information, Socialising and Entertainment, reflecting the wide range of facilities and services. A library, child health clinic, amphitheatre, function room, community centre, gym, kiosk and community offices are part of the centre.

A healthy mixed-use facility

The Rise is a landmark building for the City of Bayswater and community. It reflects the user needs of both the community and the City’s administration. The spaces have been designed to accommodate a range of activities from administration and sport, to community gatherings. The City has actively encouraged other agencies to use The Rise thereby providing a greater range of services. 

The Rise includes facilities that allow the community to engage in structured physical activity
The Rise includes facilities that allow the community to engage in structured physical activity

The design of the building was important. A number of design features have made The Rise a successful award winning shared facility. Strong architectural features that identify the building as a civic building contribute to a high level of recognition. The four towers provide visual cues and architectural elements to enhance the amenity of the Maylands Town Centre.

The Rise offers gym facilities, which support engagement in physical activity
The Rise offers gym facilities, which support engagement in physical activity

The building supports the community values and contributes to the vibrancy of Maylands and the surrounding area. It is also a link to the commercial and economic activities of the Maylands Town Centre. 

The Rise is a strong social, cultural, recreational and civic hub, designed to meet the needs of the community.

The building:

  • Embodies versatile design ensuring that the spaces are multi-purpose areas,
  • Complements the historic architecture within the precinct, while providing contemporary functional design,
  • Includes green building initiatives,
  • Provides an internal staircase and balconies to encourage physical movement,
  • Addresses the street with formal gardens and an amphitheatre, and
  • Facilitates pedestrian and vehicle access to the main street.

Project Team 

  • BG&E
  • Buchan Group Architects
  • City of Bayswater
  • Holton Connor Architects and Planners
  • Pindan

Project Cost

$21 million 

You might also like